VIDEO penyanyi Jepun pun puji cara Malaysia laksana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

Tindakan tegas Malaysia di bawah perintah kawalan pergerakannya (PKP) telah mendapat pujian dari penyanyi dan penulis lagu Jepun, Gackt (gambar), yang kini tinggal di Kuala Lumpur, yang membuat perbandingan dengan negara asalnya.

Dalam temu bual mengenai Chokugeki! Program Shinsou Sakagami di Fuji TV Khamis lalu, Gackt mengatakan keadaannya lebih serius di Jepun berbanding dengan Malaysia.

"Ada rakan yang memanggil saya dan bertanya adakah KL baik-baik saja. Jepun sebenarnya lebih berbahaya tetapi memandang ringan.

"Negara-negara lain melihat Jepun lambat mengambil tindakan. Akibatnya akan teruk, ”katanya.

Gackt, yang terkenal dengan genre visual kei goth rock, juga ditanya mengenai pengalamannya tinggal di bawah PKP di Malaysia.

Untuk ini, Gackt mengatakan walaupun PKP, tidak ada kekacauan di negara ini.

"Sekiranya anda ingin pergi ke hospital atau membeli barang, hanya seorang yang dibenarkan. Walaupun di pasar raya atau farmasi, terdapat sekatan berapa banyak orang boleh masuk, ”katanya.

Gackt menjadi terkenal dengan lagu-lagu hit J-rock seperti Mizerable, Dears dan Redemption, serta menyumbang lagu untuk siri anime, drama TV dan permainan video.

Dia kini tinggal di kawasan perumahan mewah di Kuala Lumpur, setelah menjadikan negara ini sebagai rumah kedua sejak lapan tahun kebelakangan ini.

Gackt berkongsi bahawa dia biasa makan setiap hari tetapi sekarang hanya makan di rumah.

“Selain itu, kebanyakan kerja saya melakukannya di rumah. Saya tidak kisah dan saya tidak menganggapnya sebagai beban, "katanya.

Ketika ditanya mengenai pandangannya mengenai tindak balas pemerintah Jepun terhadap krisis Covid-19, Gackt menyatakan bahawa negara asalnya "memandang ringan".

"Penyebaran jangkitan di tempat lain seperti New York dan Itali menjadi tidak terkawal. Sekiranya keadaan ini berterusan, Jepun juga akan sangat terjejas, ”katanya.

Pada 7 April, Jepun mengisytiharkan keadaan darurat di tujuh wilayah kerana lonjakan kes Covid-19 di negara itu.

Kritikan juga berlaku dengan beberapa warga Jepun yang mengatakan bahawa keadaan darurat seharusnya diisytiharkan lebih awal.

Gackt berkata walaupun pengisytiharan itu agak terlambat, cara Jepun menguruskan pergerakan sekatan itu penting.

"Ada orang yang mengikuti perintah dan kuarantin sendiri.

"Tetapi ada juga yang tidak mengikuti arahan itu, menganggap mereka baik-baik saja. Mereka inilah yang boleh menyebarkan virus dan menyebabkan keadaan menjadi lebih teruk, ”katanya.

Pada masa ini, Jepun mempunyai lebih daripada 7.000 kes dengan 147 kematian akibat penyakit ini.

Video Penuh

Dikuasakan oleh Blogger.