Covid 19: Kluster baru Penjara Chicago

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :
CHICAGO, 17 Syaaban 1441H, Sabtu – Hampir 300 penghuni penjara di Chicago, The Cook County Jail disahkan positif COVID-19.

Datuk Bandar, Lori Lightfoot (D) berkata, 276 disahkan positif termasuk 115 kakitangan yang berkhidmat di penjara berkenaan.
Perkembangan itu menimbulkan kebimbangan mengenai wabak berkenaan dalam kalangan penghuni penjara di seluruh Amerika Syarikat (AS), yang mempunyai kadar pemenjaraan tertinggi didokumentasikan di dunia.
Kumpulan hak asasi manusia termasuk Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika menggesa, pihak berkuasa penjara AS untuk membebaskan tahanan tanpa kekerasan semasa berlakunya pandemik untuk mengurangkan penyebaran virus, tetapi kebanyakan negeri enggan berbuat demikian. 
Hanya beberapa negeri seperti California mengumumkan, bulan lalu bahawa ia merancang untuk membebaskan 3,500 pesalah yang tidak berbahaya.
Peguam Washington DC, Timothy Shea minggu lepas menentang pembebasan tahanan di tengah pandemik coronavirus, dengan alasan ‘penjenayah ganas’ tidak boleh dibebaskan.
Beliau menyatakan penentangan itu sebagai tindak balas terhadap usul darurat yang diajukan oleh Penasihat Umum Perkhidmatan Pembela Umum.
Peguam umum Perkhidmatan Pertahanan Awam memperkenalkan usul itu selepas beberapa penghuni penjara di Washington diuji positif COVID-19.
Terdapat kebimbangan mengenai keadaan tahanan di penjara AS kerana wabak itu berkembang pesat di seluruh negeri pada ketika berlaku kekurangan bekalan perubatan.
Pandemik berkenaan setakat ini telah membunuh sekurang-kurangnya 18,000 orang di seluruh AS dan menjangkiti lebih daripada 475,000 individu. – Agensi

Admin : Di Afghanistan sendiri mereka bebaskan 4,000 banduan sebab nak elak penjara menjadi kawasan maut Covid 19.

Like dan Follow kami di Facebook Kriss Merah Media
Dikuasakan oleh Blogger.