Covid 19 : Akibat pesakit berbohong, 21 doktor di Filipina maut

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

ANKARA, 14 Syaaban 1441H, Rabu – Sekurang-kurangnya 21 doktor meninggal dunia di Filipina akibat COVID-19, lapor agensi berita Anadolu memetik media tempatan.
Negara itu melaporkan 177 kematian dengan kes positif sebanyak 3,764.
“Kematian doktor itu selepas dijangkiti daripada pesakit yang berbohong mengenai kesihatan mereka dan tidak memaklumkan pernah terdedah kepada pesakit COVID-19,” kata presiden Persatuan Hospital Swasta, Rustico Jimenez.
Setakat ini, 740 pegawai perubatan di Filipina disahkan mempunyai kontak dengan pesakit COVID-19 dan kini menjalani kuarantin sendiri selama 14 hari.
Jimenez berkata kekurangan peralatan perlindungan diri (PPE) untuk doktor dan kakitangan kesihatan lain di hospital swasta mendedahkan mereka kepada risiko dijangkiti.
“Hospital swasta tidak menerima PPE, kami beli sendiri, tetapi sekarang susah untuk dapatkan bekalan,” kata Jimenez. – Bernama
Admin : Kebimbangan melampau antara punca kenapa ada yang sanggup berbohong, terlalu bimbang ditahan diwad tanpa boleh dilawati waris bahkan lebih parah mereka fikir siapa akan sara keluarga jika mereka di hospital. Kesan mereka berbohong lebih besar daripada semua itu.Dikuasakan oleh Blogger.