Kesan zikir terhadap otak sangat menakjubkan!!!...saintis buktikan

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

Apabila kita berzikir, mengulangi kalimat-kalimat memuji Allah seperti subhanallah, alhamdulillah dan Allahuakbar, secara automatik beberapa kawasan otak yang terlibat semakin aktif.

Keadaan ini disebabkan berlakunya aliran bioelektrik di kawasan saraf otak terlibat. Apabila kalimat-kalimat zikir ini disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif sekaligus menambah tenaga bioelektrik.

Lama-kelamaan sekumpulan 14 juta saraf yang membentuk otak kita saling mempengaruhi sekumpulan 16 juta saraf tubuh supaya turut aktif dan saling berinteraksi.

Pada masa yang sama, semasa berzikir otak kita menjadi aktif menjadi aktif secara keseluruhan disebabkan semua aktiviti zikir yang kita lakukan tadi natijah daripada aliran interaksi bioelektrik yang tidak terbatas ini.

Justeru, otak mereka yang selalu berzikir terdorong memahami perkara baru.

Mampu melihat dari sudut perspektif berbeza, semakin kreatif dan kritis. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati kita untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal membuktikan otak mampu bertindak balas apabila diulang-ulangi perkataan yang sama.

Dalam satu ujian imbasan mengukur kadar aktiviti otak manusia di Universiti Washington, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu dengan kata kerja yang berkaitan.

Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, imbasan di beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

Menariknya, apabila sukarelawan mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak kepada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain.

Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada sukarelawan, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, memuji-muji nama Allah, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambahkan kemampuannya.

Penemuan menakjubkan ini dimuatkan dalam majalah Scientific American pada tahun 1993. Tatkala sainstis Barat menemui keajaiban ini, kita umat Islam telah lama mengamalkannya dan mendapat manfaatnya.

Sedihnya, masih ramai umat Islam yang masih memandang rendah dan mengabaikan kepentingan berzikir sebaliknya suka menyanyi dan berhibur.

Benarlah firman Allah yang bermaksud : "Maka ingatlah kepada Aku, supaya Aku ingat pula kepadamu." - Surah al-Baqarah, ayat 152.Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.