Herba alam Melayu : Ramai yang tak tahu khasiat tersembunyi "Buah Kulim", baca ni

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :
Buah Kulim adalah sejenis buah yang paling jarang ditemui. Ia hanya terdapat di dalam hutan dan dipercayai ia mula-mula dijumpai di Kulim, Kedah. Sempena dengan penemuan itulah, buah ini disebut sebagai buah Kulim atau nama sainstifiknya adalah Scorodocarpus Borneensis Becc.


Ia bersaiz antara sebesar buah pinang dan sebesar penumbuk orang dewasa. Ia mempunyai lapisan luar bertempurung dan isirung yang padu didalamnya. Bau isinya seperti bau bawang putih, malah lebih menyengat daripada bawang putih.Pokok Kulim merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara Asean
 yang lain.  Pokok ini mengeluarkan buah selari dengan musim durian.

Pokok Kulim merupakan pokok malar hijau bersaiz serdahana hingga saiz besar. Mempunyai ketinggian antara 40 hingga 60 meter. Garis pusat pokok kulim adalah antara 80 cm hingga 150 cm.
Di Sarawak, pucuknya dimakan sebagai ulam. Buahnya boleh di makan dan kadang-kala digunakan sebagai pengganti bawang putih. Buah dan rebusan kulit kadang kala digunakan bagi merawat keracunan ""antiaris"" (Antiaris toxicaria Lesch.). Hasilan dari buahnya menunjukkan aktiviti antimicrobial.

Antara khasiat buah kulim ialah merawat atau mengawal:

- Kencing manis.
- Buasir berdarah.
- Masalah buah pinggang.
- Penyakit darah tinggi.
- Penyakit resdong.
- Penyakit gout.
- Membuang kolesterol.
- Membuang toksin dalam badan

Buah kulim antara herba tradisi turun temurun. Banyak digunakan dalam menu masakan orang dahulu. Rupanya buah kulim ini banyak khasiat boleh menjadi penawar membantu merawat banyak penyakit.

kini terdapat Kapsul Buah Kulim untuk anda sebagai ikhtiar penawar untuk mengatasai masalah kesihatan anda


Harga produk 1 botol RM30.00 
Kandungan 50 biji

Untuk menempah sila hubungi 0199121551 ATAU terus melalui WhatsApp:

Alamat Lot 5927 Jalan Sri Tanjung, Kg. Banggol 17500 Tanah Merah Kelantan
Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.