Apa yang mereka kata mengenai "Bangsa Cina"

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

Mohd H Roslan

1. James Brooke

"Saya tidak tahu sama untuk sangat mengkagumi orang cina  atas banyak kebaikkan yang mereka lakukan atau membenci mereka kerana kecacatan yang amat nyata, bidang industri dan pekerjaan mereka melebihi mana-mana orang lain di muka bumi , mereka sangat kuat berkerja , sabar dan ceria tetapi sebaliknya ia korup, lembut dan pendendam, menyerahkan diri kepada pegawai atasan mereka dan zalim ke atas orang yang jatuh ke dalam kuasa mereka.

(Steven Sterling, Lord of the Rim , Bantam press 1969, hlm 149)

2. Raja Siam Rama Vajivarudh

"China adalah Yahudi Timur" (ibid, hlm 191)

3. Frank Swenttenham British Malaya

" Semasa zaman awal dahulu kekuatan dan kemahiran orang cinalah yang membekalkan dana untuk memulakan  pembinaan jalan dan kerja-kerja awam yang lain, dan membayar semua-semua kos lain di dalam pentadbiran. kemudian mereka dan masih mereka merupakan perintis dalam perlombongan. Mereka telah mendorong diri mereka untuk masuk ke dalam hutan yang jauh, membersihkan kawasan hutan, menghadapi semua risiko dan berjaya mendapatkan keuntungan yang besar. Mereka membayar kepayahan itu dengan nyawa yang terjadi akibat suhu panas yang membawa maut. mereka membawa modal ke negara ini apabila eropah takut membawa risiko dan dengan pita suara merekala yang membuka sistem komunilasi yang kerap di antara pelabuhan tanah jajahan dan pelabuhan negeri-negeri Melayu. Mereka telah memperkenalkan berpululuh-puluh ribu rakan senegara mereka di saat sumber tenaga buruh sangat diperlukan kerana ia adalah kerja mereka, cukai kemewahan yang mereka makan dan kesenangan mereka nikmati adalah seperti menghasilkan 9/10 daripada keseluruham hasil pengeluaran.

(C.S Wong, A Gallery of Chinese Kapitans, Dewan Bahasa dan Kebangsaan, Ministry of culture, Singapore , bab Kapitans in Nothern Malay States,;1963, Hlm XI)

4. Sir Francis Light

"Mereka adalah satu-satunya orang di Timur, dari mana hasil pendapatan yang ditingkatkan tidak memerlukan perbelanjaan yang banyak dan ia juga terbentuk dari hasil usaha kerajaan yang luar biasa. mereka adalah pengambil alih perniagaan yang berharga, tetapi hercakap di dalam bahasa yang tidak difahami orang lain, mereka dapat membentuk sebuah parti dan gabungan drngan cara yang paling rahsia terhadap mana-mana peraturan kerajaan yang mereka tolak dan mereka adalah berani dan bijak tetapi mereka memerlukan keberanian yang akan menjadikan mereka menanggung banyak seksaan sebelum mereka memberontak. Mereka tidak menunggu sehingga mereka telah memperoleh keberuntungan yang besar untuk kembali ke negara asal mereka, tetapi setiap tahun mereka menghantar sebahagian keuntungan mereka kepada keluarga mereka. sebaik sahaja mereka memperoleh sedikit wang mereka akan mendapatkan seorang isteri. kemudian mereka akan bergerak ke dalam dunia kehidupan yang domestik untuk menamatkan kewujudan mereka."

(Victor Purcell, The Chinese in Malaya, Oxford university malaya, 1975, hlm 40-41)

5. Napoleon

" China- Di Sana ada raksasa yang sedang tidur, Biarkan ia tidur kerana apabila ia terjaga ia akan menggegar dunia".

Di petik dari Prakata Tanah Baru Naga Selatan.Like dan Follow kami di Facebook Kriss Merah Media
Dikuasakan oleh Blogger.