Pembunuhan "Sangkar Buluh Babi" tentera Jepun ke atas tawanan perang

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :


Apabila tentera Australia, British & Belanda bertarung ke Jepun di Jawa Timur pada 8 Mac 1942, seramai seratus orang tentera Australia & British berundur ke bukit-bukit di sekitar Malang dan membentuk diri mereka sebagai kumpulan pejuang gerila.

Akhirnya mereka ditawan oleh Kempetai (Pasukan Polis Tentera Jepun). Tentera yang ditangkap itu dimasukkan ke dalam bakul babi diperbuat daripada buluh tiga kaki panjang dan diangkut ke dalam lima buah lori terbuka, di bawah sinar matahari  kemudian dipindahkan di gerabak kereta api terbuka di pantai. Saksi mata untuk perpindahan ini adalah seorang gadis berusia 15 tahun, Elizabeth Van Kempen, yang menyaksikan sambil berdiri bersama ayahnya, di sebuah bukit gunung Semeru. Mereka dengan jelas boleh mendengar tentera menjerit untuk bantuan dan air.

Separuh daripada mereka mati kehausan dan kekejanan, Mereka dibawa ke atas kapal menunggu kapal yang kemudiannya berlayar ke perairan di pesisir pantai Surabaya. Di sana, mereka yang masih di dalam sangkar buluhnya, dilemparkan ke tempat penumpang. Panglima tentera Jepun di Jawa, Jenderal Imamura, kemudian dibebaskan dari jenayah kekejaman ini di pengadilan Belanda kerana kekurangan bukti. Mahkamah Tentera Australia yang berikutnya mendapati Jeneral Imamura bertanggungjawab dan menyerahkan hukuman penjara sepuluh tahun.Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.