Kenapa lelaki tua Cina ni nak sangat masuk Masjid Sri Petaling?

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

SEORANG lelaki tua Cina yang merupakan seorang peniaga kaya raya di Kuala Lumpur telah berjumpa Umar Sudanis yang sememangnya berasal dari Sudan dan telah menetap di Malaysia serta berkahwin dengan gadis tempatan yang juga bekerja di Petronas.

Lelaki tua Cina memberitahu Umar yang dia telah belasan tahun tinggal dan menetap di kawasan Seri Petaling dan belasan tahun juga mendengar suara Azan yang di laungkan dari Masjid Jamek Seri Petaling atau Markas Dakwah yang berada di atas bukit itu.

Kata lelaki tua Cina itu lagi, beliau juga belasan tahun melihat orang-orang Islam yang berjanggut dan berjubah dengan muka yang amat jernih keluar masuk saban hari ke Masjid Seri Petaling. Luah lelaki tua Cina kepada Umar, hatinya terasa begitu tenang, aman dan damai setiap kali mendengar Azan yang berkumandang dari Masjid di atas bukit itu.

Beliau begitu berkeinginan untuk melihat sendiri akan suasana di dalam Masjid kerana katanya kalau suara itu sudah boleh menenangkan hatinya maka sudah pasti suasana di dalamnya juga lebih lagi tenang.

Maka Umar dengan di bantu oleh beberapa orang sahabat dan Ustaz-ustaz, lelaki tua Cina itu telah di bawa ke Masjid Seri Petaling untuk melihat suasana amalan di dalam masjid dan suasana Madrasah.

Allahu…kata Umar Sudanis…”Hati lelaki tua Cina itu begitu terharu dan tenang bila melangkah masuk ke masjid dan duduk di atas kerusi melihat umat Islam mengerjakan Solat dan beliau juga begitu tersentuh bila melihat anak anak kecil dan remaja yang sedang belajar agama di Madrasah di Masjid Seri Petaling.

Sumber : Mohd Noor Basiron


Dikuasakan oleh Blogger.