Tragedi pemerkosaan beramai-ramai di Eropah ketika perang dunia kedua (WWII)

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :
Antara bulan Januari dan Ogos 1945, Jerman menyaksikan tragedi pemerkosaan beramai-ramai yang dirakam di dalam sejarah, di mana kira-kira 2 juta wanita Jerman diperkosa oleh askar Tentera Merah Soviet, seperti ditulis oleh Walter Zapotoczny Jr dalam bukunya,  'Beyond Duty: The Reason Some Soldiers Commit Atrocities'

Pemerkosaan oleh Tentera Soviet

Antara bulan April dan Mei, ibu negara Jerman, Berlin  menyaksikan lebih daripada 100,000 kes rogol mengikut laporan daripada pihak hospital, sementara di Prussia Timur, Pomerania dan Silesia menyaksikan lebih daripada 1.4 juta kes rogol.

Laporan hospital juga menyatakan bahawa operasi pengguguran janin telah dijalankan setiap hari di semua hospital di seluruh Jerman.

Natalya Gesse, seorang wartawan perang Soviet pada masa itu, mengatakan bahawa Soviet tidak peduli terhadap umur mangsa mereka. "Tentera Rusia merogol setiap perempuan Jerman dari lapan hingga lapan puluh tahun. Ia adalah tentera perogol, "katanya.Ini menyebabkan kematian tidak kurang daripada 200,000 kanak-kanak perempuan dan perempuan disebabkan oleh penyebaran penyakit, terutama sekali bahawa banyak saksi yang menceritakan terdapat mangsa yang dirogol sebanyak 70 kali dalam satu-satu tempoh.

"Rakan-rakan kami sangat gilakan seks," kata major Soviet kepada seorang wartawan British pada masa itu, "bahawa mereka sering memperkosa wanita termasuk yang berusia enam puluh, tujuh puluh atau bahkan lapan puluh tahun."

Dalam bukunya, Zapotoczny mengatakan bahawa walaupun terdapat tentera Rusia dikalangan wanita yang cuba menafikan tragedi tersebut, hujah yang diberikan tidak masuk akal untuk menafikan.

Pada tahun 1948, kes-kes rogol menurun dengan banyaknya selepas tentera Soviet diperintahkan kembali ke kem mereka di Rusia dan meninggalkan kawasan kediaman di Jerman.

Sumber : alarbiya.netTiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.