Pengorbanan besar kesultanan Melayu membantu kemerdekaan Indonesia

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :
Pengorbanan Riau kepada Negara Kesatuan Republik Indonesia (NKRI), tidak dapat dibandingkan dengan wilayah lain di Nusantara (kini Indonesia).

Sejak permulaan pengisytiharaan diucapkan oleh Dwi Tunggal, Soekarno-Hatta, 17 Ogos 1945, Sultan Siak terakhir (Kesultanan Siak terletak dalam Wilayah Riau), Sultan Syarif Kasim II, tidak mengambil masa lama untuk mengumumkan bergabung dengan Indonesia.

SULTAN Siak terakhir, Sultan Syarif Kasim II bersama permaisurinya, Tengku Sultanah Latifah

Sultan Siak tidak hanya menyatakan bahawa dia baru bergabung, malah menyerahkan sejumlah besar aset pada masa itu untuk menggunakan modal perjuangan untuk mempertahankan kemerdekaan Indonesia.

Sultan Syarif Kasim II menyerahkan kepada Indonesia melalui Sukarno sejumlah 13 juta guilder Belanda, mahkota berliannya, dan pedang keris dan aset berharga lainnya.

Bukan sahaja 13 juta guilder Belanda diserahkan kepada Indonesia, tetapi juga wilayah diraja mereka, bermula dari Sumatera Timur, termasuk Kerajaan Melayu Deli, Serdang, Bedagai hingga sekarang Wilayah Riau dan Kepulauan Riau seluruhnya.. Termasuk Istana yang sekarang ini.

Selain kekuasaan dan wilayan, Sumbangan dari perut Riau (hasil bumi) dalam bentuk minyak dan gas dalam mendukung kemerdekaan Indonesia sampai sekarang, sehingga Indonesia dapat menikmati hasilnya daripada pengorbanan besar Kesultanan Siak.

Jika dikira, sumbangan Sultan Siak sebanyak 13 juta Guilders Belanda, sama dengan sekitar 69 Juta Euro. Ini adalah jika Rupiah adalah sekitar Rp 1.074 Trilion.

Sumbangan Sultan Siak adalah sumbangan terbesar kerajaan Kesultanan Melayu kepada bayi baru lahir, Indonesia. Bandingkan dengan Kesultanan Yogyakarta. Raja Hamengku Buwono IX hanya menyumbangkan 6.5 juta guilder Belanda kepada perjuangan kemerdekaan Indonesia.

Pada tahun 2016, Kerajaan Daerah Siak menubuhkan Monumen Penyerahan Kesultanan Siak kepada Republik Indonesia, sebagai ilustrasi perjuangan Sultan Syarif Kasim II, seorang nasionalis agama sejati.

Monumen Kesultanan Siak menyerahkan diri kepada kerajaan Republik Indonesia telah diletakkan oleh batu asas  oleh Wakil Presiden Jusuf Kalla.

Kenyataan penyerahan kuasa kepada Soekarno, penuh dengan makna.

Ini adalah satu kenyataan bahawa tidak ada lagi Sultan. Sultan bersedia untuk tidak tinggal di Istana, menjadi warganegara biasa seperti rakyat yang lainya.

Sultan Syarif Kasim II adalah sultan Kerajaan Siak ke-12. Beliau dilahirkan pada tahun 1908 dan meninggal dunia 60 tahun kemudian, 1968. Monumen Penyerahan Kesultanan Siak adalah bahan bangunan patung atau monumen yang menggunakan bahan tembaga.

Sehingga baginda meninggal dunia pada tahun 1968, baginda seperti orang biasa lain. Menghabiskan sisa hidupnya di tempat yang dipanggil Istana Peraduan. Dia hanya diberi pencen oleh Soekarno setiap bulan.
Rujukan : Kumparan.comDikuasakan oleh Blogger.