Gempa dan Tsunami Palu : 152,000 mangsa dikhuatiri masih tertimbus, keadaan amat genting

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :
Indonesia menangis lagi, ratusan ribu mangsa gempa dan tsunami 28 September 2018 mengoncang bumi kota Palu, Sulawesi.KOTA PALU
: Dianggarkan 152,000 mangsa masih lagi tertimbus di seluruh kawasan dilanda gempa bumi berukuran 7.5 pada skala Richter dan tsunami di Kota Palu, Sulawesi, Jumaat lepas.

Pengarah Informasi dan Media Kementerian Luar Indonesia Acmad Ramadan berkata pada masa yang sama sejumlah 65,733 kediaman turut musnah akibat bencana itu.

"Setakat ini, kita telah menemui sebanyak 1,558 mayat mangsa yang kebanyakkannya tertimbus di dalam tanah.

"Mangsa yang cedera pula ialah 2,549 orang yang ada diantaranya telah dipindahkan ke hospital di daerah lain untuk mendapatkan rawatan," katanya ketika ditemui pemberita Malaysia di Patebo di sini, hari ini.

"Kami akan lakukan yang terbaik bagi memastikan semua mangsa yang terkorban dapat dikebumikan dengan sempurna," katanya.

Beliau berkata kerajaan Indonesia tidak menetapkan sebarang tarikh akhir bagi kerja mencari dan menyelamat dilakukan.

"Tiada tetapan untuk pencarian mangsa. Ia akan diteruskan setiap hari," katanya.

Sementara itu, Karo Penmas Divisi Humas Polri Brig Jen Ermi Widyatno berkata cuaca baik sehingga ini melancarkan operasi membawa keluar mangsa.

"Bantuan luar juga sekarang dah boleh masuk di tiga kawasan utama iaitu Sigi, Dongala serta Kota Palu... dijangka akan lebih banyak mangsa yang akan ditemui.

"Saya berterima kasih kepada kerajaan rakyat Malaysia terutamanya Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) yang sudi membantu kami di sini," katanya.

Misi Bantuan Kemanusian Mapim merupakan pasukan pertama dari Malaysia yang menyalurkan bantuan kepada mangsa gempa berukuran 7.5 pada skala Richter dan tsunami yang melanda Kota Palu, Jumaat lepas. -- Bernama

Rujukan : Astro AwaniTiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.