Namun di sebalik itu, lebih malang apabila ramai pembeli yang kurang arif dalam proses jual beli hartanah tidak menyedari bahawa mereka sebenarnya tidak mempunyai hak mahupun pemilikan terhadap tanah lot sedemikian.

Apa tidaknya, menerusi harga murah ditawarkan, ramai yang berebut untuk membelinya sedangkan pada hakikatnya pembeli terbabit ibarat memajak tanah orang lain dengan tujuan membina kediaman.

Perkara itu dijelaskan Pegawai Daerah Kuala Langat, Mohd. Jusni Hashim yang menyifatkan keadaan itu berlaku kerana proses jual beli hanya berpandukan kepada surat ikatan amanah tanpa disertakan permohonan pertukaran hak milik tanah seperti borang 14A.

“Ramai yang percaya dengan adanya surat ikatan amanah dan perjanjian jual beli sudah cukup untuk menyatakan bahawa tanah tersebut sudah ditukar milik kepada pembeli namun pemahaman itu salah dan tidak benar.

“Selagi tiada permohonan yang dibuat melalui Borang 14A maka tanah tersebut bukanlah milik pembeli dan masih milik penjual (jika nama penjual berada dalam geran) sehingga berlaku sesuatu seperti pengambilalihan oleh kerajaan, di mana pampasan itu hanya akan dibayar kepada nama pemilik dalam geran bukan kepada pembeli lot,” katanya ketika ditemui S2 baru-baru ini.

Mohd Jusni berkata, pejabat tanah hanya akan mengiktiraf pemilikan melalui nama yang terdapat di dalam geran dikeluarkan.

“Lebih menyulitkan keadaan apabila pemegang amanah yang merupakan penama dalam geran meninggal dunia dan selepas itu waris pemegang amanah seperti anak mereka boleh menuntut tanah berkenaan.

“Sebagai contoh, anak atau isteri pemegang amanah masih mempunyai hak ke atas tanah dijual kepada pembeli-pembeli lot dalam satu-satu bidang tanah, maka apa-apa boleh terjadi dan mereka boleh menuntut hak sekali gus menjualnya.

“Soal pengagihan pampasan pula perlu dirujuk ke mahkamah dan akan memakan masa yang panjang sekiranya tanah berkenaan diambil alih untuk tujuan pembangunan kerajaan atau dijual oleh penama geran kelak,” ujarnya.

Bagaimanapun bagi proses yang telus, jelasnya, penjual boleh membahagikan tanah tersebut kepada lot-lot tertentu mengikut syarat seperti 15.24 meter untuk rizab jalan, keluasan satu-satu lot tidak kurang 3,750 kaki persegi dan lebar mesti melebihi 15.24 meter.

“Ini adalah syarat untuk melayakkan pembeli untuk mendapatkan geran pegangan individu atau erti kata lain menjadi pemilik sah kepada tanah lot yang dijual menerusi permohonan borang 14A,” katanya.

Namun, katanya, kebanyakan penjual tidak mahu mengikut syarat tersebut kerana ia akan mengurangkan keluasan tanah sekali gus menjejaskan keuntungan.

“Biasanya satu ekar tanah hanya boleh dipecahkan kepada enam hingga lapan lot sahaja tetapi bagi penjual, mereka boleh mengaut keuntungan dengan memecahkan lebih lima belas lot untuk tanah seluas seekar.

“Bagi proses pecah geran, beberapa perkara perlu dibuat seperti permohonan, khidmat juruukur dan sebagainya yang akan meningkatkan kos termasuklah menukar status tanah pertanian kepada bangunan.

“Disebabkan itulah ramai penjual mengenepikan perkara itu kerana mahu menjual tanah tersebut dengan mudah tanpa memikirkan kesan kepada pembeli, justeru pembeli mesti tahu hak mereka sebelum tertarik dengan tawaran harga murah semata-mata,” jelasnya.


Sumber : Utusan Online