Hadiah istimewa daripada brader jual nasi lemak seringgit

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :
Kisah HADIAH ISTIMEWA yang dibalut dengan hati yang paling murni 

1. Bandar Jerantut adalah sebuah bandar kecil yang terletak di daerah terbesar di negeri Pahang, iaitu daerah Jerantut. Ia terletak kira-kira 200km dari Kuala Lumpur dan 180km dari Kuantan, Pahang. Pekan ini adalah titik permulaan yang popular atau pintu masuk untuk lawatan ke Taman Negara (Taman Negara).

2. Sekitar sebulan yang lalu, saya dan keluarga telah pergi ke Jerantut. Walau bagaimanapun, kami pergi ke sana bukan kerana lawatan ke Taman Negara tetapi kerana Kejohanan Ragbi di SMK Padang Saujana di mana anak kami, Muhammad Ikmal, dan pasukan Instar Orcs U14 menyertai.

Kami mengembara dari rumah kami di Shah Alam pada pukul 5 pagi dan tiba di Jerantut kira-kira pukul 8 pagi. Ketika kami tiba, kami mencari-cari gerai nasi lemak di tepi jalan untuk sarapan pagi.

Kami menemui satu gerai, bertentangan dengan Stesen Petrol Caltex. Terdapat "pelekat" kecil yang digantung di hadapan gerai yang disebut "Nasi Lemak RM1".

3. Saya berhenti kereta di tepi jalan, turun dan membeli beberapa bungkus nasi lemak untuk keluarga. Saya bertanya kepada peniaga berapa harga  dan membayar. Saya dapat melihat peniaga ini usianya di pertengahan 30-an.

Terdapat empat kanak-kanak lelaki yang sedang membaca buku dan mewarna di atas tikar di sebelah gerai.

Ketika saya hendak keluar dari gerai itu, dia (peniaga) memberikan dua bungkus air teh panas untuk diambil.

Saya bingung dan menyebut kepadanya bahawa ia ok, saya tidak berminat.

Beliau pula menyebut bahawa ia adalah "hadiah", silalah ambil.

Ketika saya terburu-buru mahu pergi, saya hanya mengambilnya dan mengucapkan terima kasih.

Di belakang fikiran saya, saya fikir dia mesti memberikannya kepada saya kerana ada lebih dari bahagiannya dan keluarganya, sebab itu dia memberikannya sebagai "hadiah".

Bagaimanapun, urusan saya perlu diteruskan dan saya pun pergi.

Kami makan nasi lemak di padang ragbi. Ia sedap. Tidak, sebenarnya ia sangat lazat... !!!

4. Malam itu kami menginap di sebuah rumah homestay di Jerantut bersama Ikmal dan tiga rakan sepasukannya, Aidil, Bassyar dan Dhiya.

Keesokan harinya selepas solat Subuh di Masjid Jerantut, persoalan mengenai sarapan muncul semula.

Saya kemudian teringatkan nasi lemak yang lazat semalam, mengapa tidak?

Saya kembali ke tempat yang sama dan bernasib baik, gerai itu sudah dibuka.

Saya turun dan membeli agak banyak nasi lemak dan nasi campur kerana kami di homestay ada lapan orang kesemuanya.

Saya membuat urusan jual beli dan ingin pergi. Dia menghentikan saya dan menghulurkan empat bungkus teh panas dan Nescafe dari bawah meja gerai.

Sekali lagi, saya bingung. Saya memberitahu dia, tidak mengapa, saya tidak berminat.

Dia berkata kepada saya, tidak mengapa, itu adalah "hadiah" dari saya. "Hadiah-hadiah kecil" ini adalah untuk "pahala" (perbuatan baik) untuk ahli keluarga saya yang telah tiada, katanya.

Saya secara harfiah "terkejut". Itu benar-benar "hadiah", bukan hanya "lebihan" seperti apa yang saya sangka semalam.

5. Saya minta namanya dan bertanya berapa lama dia melakukan perniagaan ini.

Beliau memberitahu saya namanya adalah "Mie", dari Kedah, dan berkahwin dengan isterinya yang berasal dari Jerantut (jika saya tidak salah).

Dia memberitahu saya bahawa dia baru sahaja memulakan perniagaan ini sejak dua bulan lalu untuk pendapatan tambahan.

Makanan dimasak oleh isterinya. Beliau pernah bekerja sebagai seorang mekanik di sebuah bengkel di Jerantut dengan gaji RM2K sebulan.

Walau bagaimanapun, perniagaan bengkel tidak berfungsi dengan baik dan bos sedang berjuang untuk membayar gaji kakitangan.

Beliau secara sukarela meletak jawatan untuk meringankan beban bosnya dan meneroka perniagaan nasi lemak kecil ini. Saya bertanya kepadanya, bagaimana dia melakukannya.

Beliau berkata ia sukar pada mulanya tetapi Alhamdulillah semakin baik secara beransur-ansur.

6. Ini mengejutkan saya. Seorang yang sedang berjuang untuk memenuhi keperluan keluarganya, namun dia mempunyai "hati yang paling murni" untuk menolong orang dengan cara yang kecil, dengan cara yang tersendiri, iaitu dengan memberikan minuman secara percuma.

Sedangkan, di sini saya masih "berkira-kira" berapa banyak nasi lemak / nasi bungkus yang saya beli, Allahuakhbar ... ..

Saya meminta izin kepada peniaga ini sama ada saya boleh mengambil beberapa gambar gerai dan keluarganya untuk disiapkan di Internet untuk "promosi". Dia tersenyum dan mengangguk ya.

7. Semasa saya mengambil gambar, saya mendengar perbualannya dengan pelanggan Bangladesh yang membeli sebungkus nasi lemak.

Dia memberikan satu lagi "hadiah" kepadanya dan saya dapat mendengar lelaki Bangladesh menolak tawaran tersebut kerana dia menyangka bahawa dia perlu membayarnya.

Mie menegaskan bahawa ia adalah percuma dan lelaki itu menerimanya.

Mungkin... ia adalah "Strategi Pemasaran" untuk menjadi "berbeza" atau untuk memastikan "pelanggan datang lagi". Tetapi... saya pasti anda dan saya sekarang bersetuju bahawa tujuan peniaga ini bukan begitu. Ia hanya ikhlas dari dalam hatinya. Memberi sentiasa merupakan cara terbaik untuk mendapatkan.....

8. Saya menangis dalam perjalanan pulang ke homestay. Saya menangis menceritakan kisah ini kepada keluarga saya dan saya masih menangis menulis artikel ini kepada anda.

Sekiranya anda berada di Jerantut, sila cari dia dan nasi lemak / nasi bungkus yang lazat.

Memang benar-benar lazat.... dengan "Hadiah Istimewa" yang dibalut dengan hati yang paling murni.

Kredit: fb Khairil FithriTiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.