Kegagalan tentera Monggol menawan alam Melayu

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

Serangan Monggol ke atas empayar Majapahit

Kublai Khan, pengasas dinasti Yuan, ketua kerajaan Empayar Mongol, telah menghantar utusan ke banyak negeri untuk memaksa mereka meletakkan diri mereka di bawah perlindungannya. Man Shi atau Meng-qi, salah seorang menterinya yang dihantar ke Jawa, tetapi tidak diterima dengan baik di sana. Raja Singhasari, Kertanegara, tersinggung oleh usulnya dan mengambil tindakan mencacatkan utusan itu dengan besi panas seperti yang dilakukan kepada pencuri biasa, memotong telinganya, dan menghantarnya pulang.

Kublai Khan terkejut dan memerintahkan ekspedisi tentera untuk menghukum Kertanegara, pada tahun 1292. Sebanyak 20,000-30,000 orang dikumpulkan dari Fujian, Jiangxi dan Huguang di China Selatan, bersama-sama dengan 1,000 kapal dan peruntukan yang cukup untuk setahun. Pegawai-pegawai itu adalah Shi-bi (bangsa Monggol), Ike Mese (bangsa Ughyur), dan Gaoxing (bangsa Cina). Apa jenis kapal yang mereka gunakan untuk kempen itu tidak disebutkan, tetapi pastinya kapal besar kerana perahu-perahu kecil perlu dibina untuk memasuki sungai-sungai Jawa.

Sementara itu, selepas mengalahkan Malayu Dharmasraya di Sumatra pada tahun 1290, Singhasari menjadi kerajaan yang paling berkuasa di rantau Nusantara ini. Kertanegara menghantar tentera besar-besaran untuk menyerang Sumatra. Oleh yang demikian ibukotanya sendiri tidak dapat di kawal sepenuhnya. Jakatawang raja Kediri mengambil kesempatan memberontak dan menyerang Kartanegara. Pemberontakan Jakatawang di sertai oleh Arya Wiraraja raja dari Sumenep, yang sememangnya dalam diam-diam membenci penguasaan Kartanegara.

Mereka menyerang Kartanegara dari utara dan selatan. Singhasari hanya menyedari serangan dari utara, lalu menghantar menantunya Raden Wijaya untuk mematahkan serangan. Raden Wijaya berjaya mematahkan serangan dari arah utara, tetapi serangan dari selatan berjaya menyusup masuk ke dalam Kertanegara. Jakatawang membunuh Singhasari ketika dia dalam satu upacara suci, maka berakhirnya kerajaan Singhasari.

Setelah mengetahui kejatuhan Kartanegara, Raden Wijaya kembali lalu cuba untuk membela Singhasari tetapi gagal. Dia dan tiga rakannya, Ranggalawe, Sora dan Nambi, berundur ke Madura di bawah perlindungan bupati Arya Wiraraj, ayah Nambi, yang kemudian beralih menyebelahi Jakatawang. Anak menantu Kertanegara, Raden Wijaya, diserahkan kepada Kediri, dibawakan oleh Arya Wiraraja dan diampuni oleh Jayakatawang. Wijaya kemudian diberi izin untuk menubuhkan penempatan baru di Tarik. Pemukiman baru itu dinamakan Majapahit.Pasukan tentera empayar Yuan berlepas dari pelabuhan selatan Quanzhou, belayar di sepanjang pantai Dai Viet dan Champa sepanjang perjalanan ke sasaran utama mereka. Negeri-negeri Melayu dan Sumatra kecil menyerahkan dan menghantar utusan kepada mereka, dan para komandan Yuan meninggalkan darughachis di sana. Adalah diketahui bahawa pasukan Yuan berhenti di Ko-lan (Biliton). Selepas tiba di Jawa, Shi-bi membahagikan tentera mereka, menghantar satu kumpulan ke darat dan yang lain untuk meneruskan dengan perahu. Seperti yang dinyatakan dalam Kidung Panji-Wijayakrama, mereka mungkin menjarah kampung pesisir Tuban.

Ketika tentera Yuan tiba di Jawa, Wijaya bersekutu dengan tentera mereka untuk berperang melawan Jakatawang. Wijaya ketika mendengar ketibaan Tentera Laut Yuan meminta bantuan mereka untuk menyerang Jakatawang. Sebagai balasan, jeneral Yuan menuntut penyerahannya kepada maharaja mereka, dan dia bersetuju.

Setelah Jakatawang ditawan oleh Mongol, Raden Wijaya kembali ke Majapahit, dengan alasan untuk membuat persiapan penyerahan kepada Monggol. Shi-bi dan Ike Mese membenarkan Raden Wijaya kembali ke negaranya untuk membuat persiapan dan surat penyerahan, tetapi Gaoxing tidak menyukai idea itu dan dia memberi amaran kepada mereka berdua. Wijaya meminta pasukan Yuan untuk datang ke negerinya.

Dua ratus askar Yuan yang dipimpin oleh dua pegawai dihantar ke Majapahit, tetapi Raden Wijaya dengan cepat mengerahkan pasukannya dan menyerang konvoi Yuan. Selepas itu Raden Wijaya mengarahkan pasukannya ke kem Yuan utama dan melancarkan serangan mengejut, membunuh ramai tentera Monggol, selebihnya melarikan diri kembali ke kapal mereka. Pasukan Yuan setelah tiba di kapal meneruskan pelayaran pulang kerana angin monsun untuk membawa mereka pulang akan berakhir tidak lama lagi. Tentera Yuan kehilangan lebih daripada 3,000 askar elitnya.

Ketiga jeneral itu, yang berasa malu oleh kehilangan tentera elit mereka akibat serangan hendap, kembali ke empayar mereka dengan tentera yang selamat. Apabila tiba, Shi-bi dihukum 70 sebatan dan satu pertiga daripada hartanya dirampas kerana kesilapan tersebut. Ike Mese juga ditegur dan satu pertiga daripada hartanya diambil. Tetapi Gaoxing dianugerahkan 50 tahil emas kerana melindungi tentera daripada bencana. Kemudian hari, Shi-bi dan Ike Mese telah ampunkan dan maharaja mengembalikan harta mereka.

Kegagalan ini adalah ekspedisi terakhir dalam pemerintahan Kublai Khan. Sebaliknya, Majapahit menjadi negara paling kuat di rantau ini.

Artikel ini dipetik dari:

1. Buku Kublai Khan oelh John Man,
2. Grousset, Rene (1988), Empire of steppes, Wars in Japan, Indochina and Java, New Jersey
3. Yuan shi dalam buku Sejarah Yuan
4. Grousset, Rene (1988), Empire of steppes, Wars in Japan, Indochina and Java

Credit: https://www.revolvy.com


2 ulasan :

  1. bukan Jakatawang tapi Jayakatwang https://medium.com/@arifinung/gelang-gelang-kerajaan-jayakatwang-di-dolopo-madiun-262888d6dbb5

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.