P Ramlee milik Siapa? Malaysia atau Singapura?

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :
P.RAMLEE MILIK SIAPA?

Satu ketika dahulu sekitar tahun 1990-an pernah timbul persoalan berkaitan dengan siapa yang lebih layak mengabadikan jasa seniman agung Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Wajarkah Malaysia menobatkan P.Ramlee adalah sebagai harta warisan negara oleh kerana P.Ramlee dilahirkan di Pulau Pinang. Singapura pula pernah mengeluarkan kenyataan melalui Menteri Penerangan dan Keseniannya pada ketika itu, George Yoe, dengan berkata, "Tiada P.Ramlee tanpa Singapura", kerana merujuk sebagian besar zaman kegemilangan kerjaya seni P.Ramlee dihabiskan di Republik itu. Acheh juga tidak mahu ketinggalan dengan mengiktiraf bahawa P.Ramlee mempunyai darah keturunan dari negara yang digelar Serambi Mekah itu melalui susur galur ayahandanya.

Persoalan ini satu ketika dahulu hangat diperdebatkan sehingga salah seorang dari Sasterawan Negara, Datuk Abdullah Hussain yang juga sahabat baik P.Ramlee turut campur tangan dengan mengeluarkan kenyataan, P.Ramlee milik NUSANTARA!.

Mari kita bersama-sama membincangkan perkara ini kembali dengan penuh berhemah dan bersopan-santun berpandukan kepada hujah-hujah yang membina dan berfakta.

Artikel tulisan Adam Salleh (Jarum Emas), Harian Metro, 25 April 1998.


Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.