Fahreddin Pasha: Harimau pembela bumi Madinah era Perang Dunia I

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

Fahreddin Pasha, atau Umar Fakhr ud-Din Pasha (1868-1948) adalah komander tentera Uthmaniyah dan gabenor di Madinah dari 1916 hingga 1919. Dia digelar "Tiger of the Desert" oleh British untuk patriotismenya di Madinah.

Pada tahun 1914, sebelum Tentera Uthmaniyyah digerakkan, Staf Kolonel Fahreddin Bey dilantik sebagai komander Kor XII yang ditempatkan di Mosul. Dia dinaikkan pangkat ke Mirliva pada 12 November 1914 dan dilantik sebagai Timbalan Komandan Tentara Keempat yang ditempatkan di Aleppo.

Semasa Perang Dunia I, Fahreddin Pasha memindahkan tenteranya ke Madinah di Hejaz pada 23 Mei 1916 untuk mempertahankannya dan beliau telah dilantik sebagai komander Hejaz Expeditionary Force pada 17 Julai 1916.

Pasha bukan sahaja perlu mempertahankan Madinah tetapi juga melindungi Kereta Api Hejaz satu-satunya daripada serangan sabotaj T. E. Lawrence dan pasukan Sharif Hussein, di mana seluruh logistik dan bekalannya dibekalkan. Garrison Uthmaniyyah dari stesen kereta api kecil terpencil bertahan dengan serangan malam dan bertahan disebalik peningkatan jumlah serangan (terdapat sekitar 130 serangan besar pada tahun 1917 dan ratusan serangan pada tahun 1918.

Dengan kemunculan Gencatan senjata Mudros di antara Empayar Uthmaniyyah dan Entente Powers pada 30 Oktober 1918, Fahreddin Pasha enggan menarik diri dari Madinah dan tidak mengiktiraf gencatan senjata tersebut.

Pada suatu hari Jumaat pada musim bunga tahun 1918, selepas solat di Masjid al-Nabawi, Pasha menaiki tangga mimbar, berhenti di tengah-tengahnya, dan mengalihkan mukanya ke makam Nabi dan berkata:

"Nabi Allah ﷺ! Saya tidak akan meninggalkan kamu! "

Dia kemudian menyeru:

"Askar! Saya merayu kepada kamu atas nama Nabi, saksi saya. Saya memerintahkan anda untuk mempertahankan dia dan bandarnya ke nafas terakhir, tanpa mengira kekuatan musuh. Semoga Allah membantu kami, dan semoga semangat Muhammad ﷺ bersamanya.

"Pegawai tentera Ottoman yang berani! Wahai Muhammads kecil, sampaikan janji kepada saya, sebelum Tuhan kita dan sebelum Nabi kita, untuk meningkatkan iman kamu dengan pengorbanan tertinggi dalam hidup kamu. "

Fahreddin Pasha menerima panggilan pada bulan Ogos 1918 untuk menyerah diri kepada pasukan Sharif Hussein. Dia menjawab dengan kata-kata ini:

"Fahreddin, Jeneral, Pembela kota Madinah yang paling suci. Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah. Kepada anda yang memecah kuasa Islam, menyebabkan pertumpahan darah di kalangan orang Islam, menjejaskan Khalifah Panglima yang setia, dan mendedahkannya kepada dominasi British.

Pada Khamis malam keempat belas Dhu'l-Hijja, saya berjalan, letih dan haus, memikirkan perlindungan dan pertahanan Madinah, ketika saya mendapati diri saya di kalangan lelaki yang tidak dikenali yang bekerja di sebuah dataran kecil. Kemudian saya melihat berdiri di hadapan saya seorang lelaki dengan wajah luhur. Dia adalah Nabi ﷺ, semoga Allah memberkati dia! Lengan kirinya terletak di pinggulnya di bawah jubahnya, dan dia berkata kepada saya dengan cara pelindung, 'Ikuti saya.' Saya mengikutinya dua atau tiga langkah dan bangun. Saya segera meneruskan ke masjidnya yang suci dan sujud di dalam doa dan terima kasih.

"Saya sekarang berada di bawah perlindungan Nabi, panglima tertinggi saya. Saya menunggang diri dengan memperkuat pertahanan, membina jalan raya dan dataran di Madinah. Nasib saya tidak dengan tawaran ini. "

Dia enggan menyerahkan pedangnya walaupun menerima perintah langsung dari Menteri Perang Uthmaniyyah. Dia menolak sebarang perintah dan memegang bendera Sultan Uthmaniyyah di Madinah selama 72 hari selepas perang berakhir.
Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.