25 Disember 1638, jatuhnya Baghdad ke tangan empayar Uthmaniyyah

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

25 Disember, 1638. Hari ini dalam Sejarah Uthmaniyyah, Sultan Murâd IV, menawan semula Baghdad, salah satu kota paling penting di Timur Tengah, dari Empayar Safavid Empayar.

Tentera Uthmaniyyah, yang diperintahkan oleh Sultan Murâd, berarak ke Baghdad, dan mengepung kubu Baghdad, yang berakhir dengan penaklukan Baghdad.

Seorang komandan lapangan yang luar biasa, dan seorang yang sangat berkuasa, Sultan Murâd adalah Sultan Uthmaniah yang kedua untuk secara peribadi memerintah tentera di medan perang sejak kematian Kanunî Sultan Süleyman.

Berikutan penaklukan itu, Sultan Murâd IV mengembara di Baghdad dan melawat dan mengarahkan pengubahsuaian makam Imam Abu Hanifa dan Abdul Qadir al-Jilani, dua tokoh terkenal dalam sejarah Islam.

Apabila kembali Sultan Murâd IV ke Istanbul, untuk memperingati kemenangan Ottoman di Baghdad, beliau mengarahkan pembinaan Baghdad Pavilion (Bagdat Köskü) yang terkenal di Istana Topkapi.

Dikenali sebagai  pahlawan, baginda menungkapkan petikan: "Saya rasa seolah-olah saya menakluki Baghdad lebih cantik daripada Baghdad sendiri!"
Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.