Kasyaf Wali Allah Syeikh Abdul Qadir Jailani gemparkan penduduk Baghdad

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

KASYAF SHEIKH ABDUL QADIR JAILANI

Ada sebuah kisah yang berlaku kepada Syeikh Abdul Qadir Jailani. Dia didatangi oleh pembesar-pembesar kota Baghdad untuk diajak bersama dalam satu majlis ibadah malam secara beramai-ramai. Dia menolak undangan itu tetapi pembesar-pembesar tersebut berkeras juga mengajak beliau hadir. Untuk dapat berkat, kata mereka.

Akhirnya, dengan hati yang berat, Syeikh Abdul Qadir bersetuju untuk hadir.Pada malam berkenaan, di satu tempat yang terbuka, beratus-ratus orang hadir dengan melakukan ibadah masing-masing. Ada yang bersolat, ada yang berwirid, ada yang membaca Quran, ada yang bermuzakarah, ada yang bertafakur dan sebagainya.

Syeikh Abdul Qadir duduk di satu sudut dan hanya memerhatikan gelagat orang-orang yang beribadah itu.Di pertengahan malam, pihak penganjur menjemput Syeikh Abdul Qadir untuk memberi tazkirah.

Dia cuba mengelak tetapi didesak berkali-kali oleh pihak penganjur. Untuk dapat berkat, kata mereka lagi. Akhirnya dengan hati yang sungguh berat, Syeikh Abdul Qadir bersetuju.Tazkirah Syeikh Abdul Qadir ringkas dan pendek sahaja. Dia berkata: Tuan-tuan dan para hadirin sekelian. Tuhan tuan-tuan semua berada di bawah tapak kaki saya. Dengan itu, majlis terkejut dan menjadi gempar dan riuh rendah. Para hadirin terasa terhina dan tidak puas hati. Bagaimanakah seorang Syeikh yang dihormati ramai dan terkenal dengan ilmu dan kewarakannya boleh berkata begitu terhadap Tuhan mereka. Ini sudah menghina Tuhan.

Mereka tidak sanggup Tuhan mereka dihina sampai begitu rupa.Mereka sepakat hendak melaporkan perkara itu kepada pemerintah. Apabila pemerintah dapat tahu, diarahnya kadi untuk menyiasat dan mengadili Syeikh Abdul Qadir dan jika dia dapati bersalah, hendaklah dihukum pancung.

Pada hari pengadilan yang dibuat di khalayak ramai, Syeikh Abdul Qadir dibawa untuk menjawab tuduhan. Kadi bertanya, Benarkah pada sekian tempat, tarikh dan masa sekian, Tuan Syeikh ada berkata di khalayak ramai bahawa tuhan mereka ada di bawah tapak kaki Tuan Syeikh? Dengan tenang Syeikh Abdul Qadir menjawab, Benar, saya ada kata begitu. Kadi bertanya lagi, Apakah sebab Tuan Syeikh berkata begitu?Jawab Syeikh Abdul Qadir , Kalau tuan kadi mahu tahu, silalah lihat tapak kaki saya.Maka kadi pun mengarahkan pegawainya mengangkat kaki Syeikh Abdul Qadir untuk dilihat tapak kakinya. Ternyata ada duit satu dinar yang melekat di tapak kakinya.

Kadi tahu Syeikh Abdul Qadir seorang yang kasyaf. Fahamlah kadi bahawa Syeikh Abdul Qadir mahu mengajar bahawa semua orang yang beribadah pada malam yang berkenaan itu sebenarnya tidak beribadah kerana Tuhan. Tuhan tidak ada dalam ibadah mereka. Hakikatnya, mereka tetap bertuhankan dunia yang duit satu dinar itu menjadi lambang dan simbolnya.
Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.