Uncle Oon "wira tak didendang" selamatkan wanita Melayu

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

Tidak banyak diceritakan perihal nilai positif seorang 'hero tak didendang' di negara kita, Malaysia yang serba majmuk ini. Semalam ianya sekali lagi terjadi, sehari sebelum sambutan ulangtahun kemerdekaan ke-60 tanahair.

Kemalangan jalanraya di selekoh maut Gunung Paku, Klian Intan berhampiran Pengkalan Hulu, Perak hampir meragut nyawa seorang wanita Melayu. Dalam kejadian sekitar jam 2.30 petang itu, dua kenderaan bertembung mengakibatkan seorang wanita terperangkap di dalam kereta yang dipandunya tanpa sedarkan diri.

Api gila mula marak di kereta sebelah yang terletak begitu hampir dengan kereta mangsa. Seorang kontraktor pembinaan rumah dari kaum Cina, Oon Thoo Seng yang sering berulang alik antara Sungai Petani ke Pengkalan Hulu sampai di tempat kejadian, dan melihat situasi cemas akibat kemalangan itu. Dia segera mendekati kereta wanita malang itu dan cuba membuka pintu pemandu tetapi tidak berjaya. Dia tidak dapat membuka pintu penumpang kerana api dari kereta sebelah berada begitu hampir.

Tanpa berfikir panjang, Oon berlari mengambil kapak di kenderaan hiluxnya dan segera kembali lantas memecahkan pintu kereta mangsa. Sebaik sahaja Oon berjaya menarik keluar wanita itu, kereta sebelah meletup dan api segera menyambar kereta wanita berkenaan. Kedua mereka terselamat. Oon mempertaruhkan nyawanya bagi menyelamatkan seorang wanita Melayu.

Oon ini 'un sung hero'. Dia sedar api yang marak di kenderaan sebelah boleh pada bila-bila masa menerjah dirinya dan wanita yang sedang pengsan di tempat duduk pemandu. Namun atas sikap prihatin dan murni, dia mempertarungkan nyawanya untuk menyelamatkan seorang insan yang amat memerlukan pertolongan.

Wanita Melayu itu tak sedarah, tak sebangsa dan tak seagama dengan Oon. Namun Oon dan wanita itu ada satu ikatan, iaitu sehati sejiwa warga Malaysia, yang pintalnya telah disimpul mati sejak negara mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957, enam puluh tahun lalu. Walaupun ada usaha pihak tertentu mahu merungkai simpul ikatan ini, namun syukur kita masih boleh bertahan hingga kini, dan diharapkan pertahanan kita ini kekal kukuh sehingga ke titisan darah terakhir, kerana inilah tanah tumpahnya darah kita.

Sekalung tahniah dan penghargaan kepada Oon Thoo Seng. Selamat Merdeka 60 tahun.


Like dan Follow kami di Facebook Kriss Merah Media
Dikuasakan oleh Blogger.