Cara mudah kawal nafsu makan

Iklankan produk dan perniagaan anda bersama kami, maklumat lanjut


Kongsikan :

Cara Mengawal Nafsu Makan adalah seperti berikut:

1.   Minum air putih dengan  lebih banyak

Ramai di antara kita yang tidak dapat membezakan antara rasa lapar dengan dehidrasi.

Adakalanya anda merasakan perut kosong dan menganggapnya sebagai rasa lapar. Anda kemudian mengambil makanan yang sebenarnya tidak diperlukan oleh tubuh.  Untuk mengatasinya, anda harus selalu bersedia dengan air putih sebagai ‘jalan selamat’ jika anda terasa ‘lapar’.


2.   Bersenam

Buang jauh-jauh anggapan sebahagian orang bahawa bersenam hanya akan membuatkan anda berasa semakin lapar; bersenam justeru akan membantu mengurangi nafsu makan!

3.   Jangan lambat bersarapan!

Dalam menjalani aktiviti harian anda, sarapan sangat penting.  Jadi, jangan lengah-lengahkan waktu sarapan pagi. Jika anda tidak bersarapan, anda akan berasa sangat lapar. Kesudahannya,  anda akan menmakan tengahari dengan jumlah lebih banyak. Perkara ini tidak baik bagi tubuh. Dengan bersarapan, maka metabolism tubuh anda akan bekerja lebih awal, dan membuatkan anda berasa lebih lama kenyang.

4.  Pengambilan protein ketika sarapan

Protein membantu anda mempertahankan energi dan tenaga untuk melakukan aktiviti sepanjang hari. Oleh sebab itulah, sebaiknya ambil makanan yang rendah kalori namun berprotein tinggi ketika bersarapan pagi.


5. Pengambilan teh

Anda gemar ‘makan-makan’ , terutama makanan ringan seperti kerepek atau coklat pada petang hari atau ketika anda berasa bosan/stress? Ganti kebiasaan ‘makan-makan’ dengan minum teh hijau panas. Ekstrak teh hijau akan meningkatkan ‘norepinefrin’(hormone yang meningkatkan pengeluaran kalori) pada taraf sel sehingga pengeluaran kalori dapat ditingkatkan. Selain itu, teh hijau juga dapat meningkatkan metabolisme lemak, pengeluaran kalori dan penurunan berat badan.


6.  Makan dengan teratur

Makan besar dengan jumlah yang banyak sekali atau dua kali dalam sehari menjadi satu kesalahan, Yang penting, adalah makan dengan teratur tiga hingga empat kali sehari, namun dengan jumlah yang sedikit. Perkara ini akan menghindarkan anda daripada sering berasa lapar, yang biasanya akan membuatkan anda makan lebih banyak.

7. Jangan bawa balik makanan

Paling penting tau. Janganla buat stok coklat, makanan ringat kat rumah ok. Memang sesiapa pun akan tertewas kalau stok makanan mcmni ada kat rumah.

8. Minum air masak sepanjang hari

Sangat penting. Kalau sesiapan yang memang amalkan air masak sepanjang hari mcmni bukan je cepat proses bakar lemak tapi kulit pun cantik tau.

9. Jangan malas senam

Ringan ringankan lah badan untuk bersenam walaupun ianya sekadar berlari setempat. Dari hari kehari anda akan rasa perbezaan semasa anda amalkan senaman mcmni atau pun anda duduk menghadap fb hihi

10. Jangan biar anda berlapar

Perkara terbaik ok. Anda makanlah setiap 3-4 jam dengan makanan berkhasiat mesti anda akan berasa cukup je perut xlapar tau. Maksudnya jgn bg peluang nafsu anda semasa lapar berleluasa.
Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.