Hari itu hari terakhir Sarjan Leonard G. Siffleet
Mungkin ini salah satu daripada foto WWII paling terkenal di Timur Jauh. Gambar yang ditemui di dalam uniform seorang askar Jepun yang mati menunjukkan NX143314 Sarjan Leonard G. Siffleet dari Unit Khas "M", memakai penutup mata dan dengan tangannya dalam keadaan  terikat, dalam keadaan akan dipancung dengan pedang oleh Yasuno Chikao, Aitape, New Guinea. 24 Oktober 1943.Pelaksanaan itu telah diperintahkan oleh Naib Pemerintah Kamada, komander Angkatan Laut Jepun di Aitape. Sarjan Siffleet telah ditangkap dengan Pte Pattiwahl dan Pte Reharin, ahli-ahli Angkatan Tentera Hindia Belanda, ketika terlibat dalam pengintipan di belakang  barisan tentera Jepun. Yasuno Chikao meninggal sebelum perang berakhir.

Foto ini diterbitkan di dalam akhbar Australia dan majalah Life.  Ia kemudiannya dipamerkan di Memorial Perang Australia .
Jika anda mempunyai perniagaan atau produk keluaran Muslim yang hendak aku iklankan sila hantar pesanan WhatsApp ke nombor telefon di bawah1 ulasan :

  1. So, sebab tu aku tak kasihan pun bom atom jatuh kat Jepun, pasal kekejaman yang diaorang buat ni, tak berkesudahan kalau negara tu tak kena bom.

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.