Fakta menarik tentang tidur dan insomnia

Sekiranya anda ada kisah atau apa sahaja yang hendak admin kongsikan ke dalam blog ini, terus WhatsApp admin di 0149678920


Apa itu Insomnia?????

Insomnia merupakan penyakit sukar tidur

Seorang daripada setiap tiga orang di serata dunia menghadapi masalah untuk melelapkan mata tidak kira siang atau malam. Walaupun wanita-wanita yang sudah berkahwin kerap mengalami penyakit ini, ia sebenarnya boleh berlaku pada sesiapa sahaja.

Orang-orang purba Mesir menganggap masalah tidak boleh tidur sebagai neraka hidup. masyarakat Belanda di Pennsylvania pula percaya insomnia menandakan masalah dalam menyuarakan rasa hati.Fakta menarik menarik bab susah tidur
  1. Raja Louis XIV memiliki 413 buah katil di istananya. Setiap malam, beliau menggunakan katil yang berbeza bagi membolehkannya tidur nyenyak.
  2. Jangan hairan ya...pokok juga tidur tetapitetapi bukan untuk berehat, sebaliknya melindunginya daripada pancaran cahaya matahari.
  3. Taresthesia merupakan satu istilah saintifik yang bermakna kaki tidur atau istilah paling tepat kebas.
  4. Bercakap semasa sedang tidur disebut somniloquy. Tabiat itu lebih ketara di kalangan kanak-kanak dibandingkan orang dewasa.
  5. Sekawan kuda belang tidak pernah tidur serentak. Selalunya salah seekor daripadanya akan mengawal utuk menjaga untuk menjaga keselamatan semua.
  6. Satu pertiga daripada jumlah kematian yang berkaitan dengan dadah berpunca daripada pil tidur.
  7. Seorang daripada setiap enam orang boleh terjaga secara spontan pada waktu-waktu tertentu yang ditetapkan.
  8. Perasaan takut tidur dikenali sebagai Hynophobia
  9. Mengambil masa antara lima hingga 20 minit untuk lena tidur merupakan satu perkara biasa tepai jika terlalu mengantuk, ada yang sudah terlelap sebaik sahaja meletakkan kepada di bantal
  10. Perokok kurang bermimpi dibandingkan orang-orang yang tidak merokok.


Jika anda ada perniagaan dan produk Muslim yang hendak admin viralkan sila WhatsApp kami >Klik Disini<
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila viralkan artikel di atas dengan klik button share WhatsApp, Facebook, Twitter dan lain-lainnya dibawah ini

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.