Perjuangan Kesatuan Melayu Merdeka penerus perjuangan radikal PKMM

كڤد اورڠ اسلام يڠ تله چوكوڤ عمور 21 تاهون، سيلا دفتر سباڬاي ڤميليه اونتوق اندا دبنركن مڠوندي ددالم ڤيليهن راي. اورڠ اسلام يڠ تيدق امبيل ڤدولي ڤوليتيك، اكن دڤيمڤين اوليه اورڠ ڤوليتيك يڠ تيدق اكن ڤدوليكن اسلام.

ماري كيت مڽوكوڠ ڤرودوق دان ڤرنياڬان مسلم كران مسلم يڠ كاي اكن ممبريكن منفعة كڤد سلوروه اومت اسلام ملالوءي زكاة، صدقه دان واقف.


27 Jun 1950
Telah tertubuhnya sebuah badan perjuangan bernama Kesatuan Malaya Merdeka yang bergerak di Indonesia. 

Badan ini telah ditubuhkan oleh Ibrahim Yaakob untuk menyambung perjuangan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang terpaksa dibubarkan pada bulan Mei 1950 akibat Undang-undang Darurat. 

Sebelum perang, Ibrahim Yaakob merupakan salah seorang pengasas Kesatuan Melayu Muda (KMM) pada tahun 1937, organisasi politik pertama yang berbentuk kebangsaan dan bergerak meliputi seluruh Malaya.

Pada 1 Mei 1950 pucuk pimpinan PKMM telah memberi mandat kepada Ibrahim Yaakob untuk meneruskan perjuangan PKMM di Indonesia. Langkah ini telah diambil untuk menghadapi kemungkinan PKMM akan diharamkan oleh penjajah British kerana ramai pemimpin parti telah ditangkap dan dipenjarakan oleh penjajah di bawah Undang-undang Darurat.

Gambar  menunjukkan dokumen penyerahan mandat dari pucuk pimpinan PKMM kepada Ibrahim Yaakob.

Sumber: ‘Sekitar Malaya Merdeka’, Ibrahim Yaacob (IBHY) (Kesatuan Malaya Merdeka, Bhg. Penerangan, 1950)
Jika anda ada perniagaan dan produk Muslim yang hendak kami viralkan secara PERCUMA sila WhatsApp kami Klik Disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan di media sosial

No comments

Powered by Blogger.