10 perkatan dalam English yang biasa rakyat Malaysia guna tapi lari daripada maksud asal

توليسله اڤ يڠ كاو ليهت، چاتتله اڤ يڠ كاو فيكيركن، بيار مريك ايت تاهو بهاوا ملايو ايت بوكن سمواڽ بوليه دڤربودوهكن. كيت اومت ملايو بڠسا يڠ بردولت، اڬام اسلام منجاديكن كيت هيدوڤ برمرواه، برجواڠله ممباڠونكن بڠسا، منڬقكن اڬام دان ممڤرتاهنكن نڬارا. ايڠتله ڤسانكو اين، بيار ڤوتيه تولڠ، جاڠن ڤوتيه مات


10 perkataan English yg digunakan orang kita di malaysia..berlainan jauh sungguh maksudnya..




‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌👉‌‌TACKLE
English : menangani, mengatasi
Org kita : Mengorat

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌👉‌‌CHOP
English : cincang
Org kita : Rubber stamp

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌👉‌‌BUDGET
English : belanjawan
Org kita: contoh ayat "mkn nasi bajet laaa"

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌👉‌‌ACTION
English : bertindak
Org kita: berlagak

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌👉‌‌BLUR
English : kabur , samar2
Org kita : bingung

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌👉‌‌SOUND
English : bunyi
Org kita: marah

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌👉‌‌SLUMBER
English : tidur lena
Org kita : bersahaja

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌👉‌‌CABLE
English : kabel
Org kita : "orang dalam"

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌👉‌‌TERROR
English : Keganasan
Org kita : Hebat

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌👉‌‌SPENDER
English : orang yg berbelanja
Org kita: seluar dalam 

HIDUP MALAYSIA!
‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂‌‌‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂‌‌‍‌‌‌‌‌‌‍‌‍‌😁‌‌‍‌‌‌‌‌‌‍‌‍‌😁‌‌‍‌‌‌‌‌‌‍‌‍‌😜‌‌‍‌‌‌‌‌‌‍‌‍‌😜‌‌‌‌‍‌‍‍‌

Contoh ayat klasik :

"Apasallah dia ni blur sgt, cable dah putus kot, dah kena sound pun slumber je, action plak tu, mcmlah terror sgt, spender pun mak bapak beli, ada hati nak tackle anak dato, budgetlah sikit.."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan Cerita ini klik button di bawah
Powered by Blogger.