Sejarah kewujudan Kesatuan guru di Malaysia

Sekiranya anda ada kisah atau apa sahaja yang hendak admin kongsikan ke dalam blog ini, terus WhatsApp admin di 014967892012 September 1947

 Tahun 1947, "Malayan Teachers' Union", sebuah kesatuan sekerja peringkat kebangsaan untuk cikgu-cikgu sekolah di Malaya dan Singapura telah ditubuhkan.

Pada 12 September 1947 di Kuala Lumpur, guru-guru di seluruh Malaya dan Singapura telah bersatu untuk menubuhkan "Malayan Teachers' Union".

Dalam majlis penubuhan union itu, wakil dari Singapore Teachers' Union telah berucap:

"Pada masa kebangkitan kesedaran politik rakyat Malaya yang sedang berlaku sekarang ini, kita sebagai cikgu-cikgu mempunyai satu tanggungjawab penting dalam pembentukan minda rakyat dan warga sebuah negara Malaya yang berkerajaan sendiri di masa hadapan... Kita tidak bisa mainkan peranan ini dengan jayanya di bawah terma-terma perkhidmatan yang sedia ada kecuali jika kita menyusun diri kita dan bersatu dan bekerja bersama ke arah membentuk sebuah perkhidmatan pendidikan yang bersatu-padu."

Pada tahun 1954, kesatuan guru-guru ini telah mengubah nama mereka dari "Malayan Teachers' Union" kepada "National Union of Teachers" (NUT).

Pada tahun 1973, NUT dan Kesatuan Kebangsaan Guru-guru Sekolah Kebangsaan (KKGSK) telah bersatu untuk menubuhkan "National Union of the Teaching Profession" (NUTP), kesatuan sekerja paling besar dalam negara yang kekal sehingga hari ini.

Sumber gambar: Akhbar Malayan Tribune, 11 Sept 1947
Jika anda ada perniagaan dan produk Muslim yang hendak admin viralkan sila WhatsApp kami >Klik Disini<
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila viralkan artikel di atas dengan klik button share WhatsApp, Facebook, Twitter dan lain-lainnya dibawah ini

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.