Laman Utama » » Antara seniwati filem Melayu yang berlakon watak lelaki

Antara seniwati filem Melayu yang berlakon watak lelaki

كڤد اورڠ اسلام يڠ تله چوكوڤ عمور 21 تاهون، سيلا دفتر سباڬاي ڤميليه اونتوق اندا دبنركن مڠوندي ددالم ڤيليهن راي. اورڠ اسلام يڠ تيدق امبيل ڤدولي ڤوليتيك، اكن دڤيمڤين اوليه اورڠ ڤوليتيك يڠ تيدق اكن ڤدوليكن اسلام.

ماري كيت مڽوكوڠ ڤرودوق دان ڤرنياڬان مسلم كران مسلم يڠ كاي اكن ممبريكن منفعة كڤد سلوروه اومت اسلام ملالوءي زكاة، صدقه دان واقف.


MEREKA YANG MENYAMAR SEBAGAI LELAKI

Pada tahun 50an dan 60an, ia telah menjadi satu trend bagi penulis cerita mahupun pengarah filem untuk menyelitkan babak di mana pelakon wanita menyamar sebagai lelaki. Perkara ini bukan saja berlaku dalam filem Melayu, malah ia juga kerap kali terdapat dalam filem Hindustan dan Hongkong. Yang anehnya, penonton dulu boleh terima pembohongan sebegini, walaupun kesemua pelakon wanita yang menyamar sebagai lelaki adalah cantik2 belaka. 

Trend ini berubah dan tidak boleh diterima lagi oleh penonton selepas penghujung tahun 60an hingga ke zaman ini  di mana para penonton semakin kritikal terhadap perkara yang tidak logik. Dalam senarai pelakon wanita di gambar ini, rasanya siapakah yang anda lihat betul-betul menyerupai lelaki? 😄

Rujukan:
Dato Ahmad Fauzee
Kelab Filem & Muzik Melayu KlasikJika anda ada perniagaan dan produk Muslim yang hendak kami viralkan secara PERCUMA sila WhatsApp kami Klik Disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan di media sosial

No comments

Powered by Blogger.