Tergamak mereka kata bangsa aku pemalas

Sekiranya anda ada kisah atau apa sahaja yang hendak admin kongsikan ke dalam blog ini, terus WhatsApp admin di 0149678920MITOS MELAYU PEMALAS

Ungkapan Melayu bangsa pemalas dan tidak suka berdikari itu memang ternyata hanyalah satu mitos. 

Kalau Melayu bangsa pemalas bagaimana Kedah Tua boleh jadi pusat peleburan besi di dunia? Bagaimana Melaka boleh menjadi antara pusat perdagangan terkaya di dunia? Bukankah undang-undang laut itu pernah digubal di Alam Melayu bagi mengatur aktiviti perdagangan dan pelayaran? Bangsa yang aktif berdagang dan belayar sangat ironi dengan bangsa pemalas.

Bagaimana pepetah-pepatah Melayu seperti "Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya", "Yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang" boleh wujud jika Melayu bangsa pemalas dan tidak berdikari?

Pada tahun 1680an, pedagang-pedagang Inggeris dan Belanda merungut kerana mereka berasa sukar untuk bersaing dengan pedagang-pedagang Melayu. Hal ini disebabkan betapa aktifnya pedagang-pedagang di Alam Melayu menguasai perdagangan di pasar-pasar dan pelabuhan-pelabuhan.

Clifford pula pernah menulis pada tahun 1896 bahawa orang-orang Melayu di Pahang bekerja terus-menerus selama 60 jam tanpa rehat dan mereka berasa malu jika mengeluh akibat kerja keras. 

Sebab apa sarapan nenek moyang kita dulu sarapan yang berat-berat? Nasi lemak, pulut ikan masin, nasi kerabu, nasi dagang dan lain-lain. Ini kerana mereka kerja aktif dan berat. Jadual mereka padat sepanjang hari.

Kenapa banyak kampung-kampung Melayu dinamakan 'Parit'? Parit Sulong, Parit Haji Wahab, Parit Haji Tahir, Parit 1, Parit 6, Parit 8. Ini kerana orang-orang Melayu di kampung-kampung telah pun menggali terusan atau peparitan yang sistematik bagi tujuan pertanian. Kalau mereka bangsa pemalas, pasti mereka tidak akan menggali parit-parit dengan begitu banyak.

Banyak lagi sebenarnya jika ingin ditulis tentang kisah, sisi kerajinan dan kemandirian bangsa Melayu. Insya Allah jika ada masa saya akan nukilkan kisah kerajinan para ulama Tanah Melayu.

Hasanuddin Yusof 
Maktab Penyelidikan
Tamadun Islam Nusantara
Jika anda ada perniagaan dan produk Muslim yang hendak admin viralkan sila WhatsApp kami >Klik Disini<
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila viralkan artikel di atas dengan klik button share WhatsApp, Facebook, Twitter dan lain-lainnya dibawah ini

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.