Kenangan gunting rambut zaman dulu...

Sekiranya anda ada kisah atau apa sahaja yang hendak admin kongsikan ke dalam blog ini, terus WhatsApp admin di 0149678920


Bergunting rambut dan pemeliharaan wajah adalah sunnah sebab Nabi SallaLlahu Alaihi Wasallam memiliki sikat (rujuk kitab Keperibadian Nabi Muhammad SallaLlahu Alaihissalam) 

Dulu ada "Gunting mangkuk", saya cukup tak gemar!  Mesin ketamnya perlu diselenggara dgn baik.  Kalau tidak,  ianya menyakitkan. Tukang Gunting perlu pakar. 

Ramai dikalangan kaum India yg major jadi Tukang Gunting dan mrk cukup rajin.  Orang Melayu dan China ada juga yg cekap.  Saloon atau kedai Gunting orang China kebanyakannya "unisex".  Kedai Gunting orang Melayu tertulis G. R. O...  bermakna Gunting Rambut Orang..  Kebanyakannya tutup atau cepat ditutup. 

Kerusi yg digunakan,  ada yg masih terdapat hingga kini! Bekas bedak, berus sabun,  minyak wangi,  adalah diantara yg terdapat dlm kedai..  Oh ya!  Ada cermin yg Besau. 

Hati-hati bila Tukang Gunting menawarkan khidmat urutan dan piuhan kepala..  Tak biasa?  Jgn terima.  Ada kedai yg mengenakan khidmat urutan yg segar menggunakan "balm" yg khusus.. 

Harga khidmat sudah mencapai bawah RM15.00 berbanding dulu yg jauh murahnya..  Tak mengapa lah!!!

Jika anda ada perniagaan dan produk Muslim yang hendak admin viralkan sila WhatsApp kami >Klik Disini<
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sila viralkan artikel di atas dengan klik button share WhatsApp, Facebook, Twitter dan lain-lainnya dibawah ini

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.