Pelancong Malaysia antara saksi melihat pasangan gay disebat di Acheh

توليسله اڤ يڠ كاو ليهت، چاتتله اڤ يڠ كاو فيكيركن، بيار مريك ايت تاهو بهاوا ملايو ايت بوكن سمواڽ بوليه دڤربودوهكن. كيت اومت ملايو بڠسا يڠ بردولت، اڬام اسلام منجاديكن كيت هيدوڤ برمرواه، برجواڠله ممباڠونكن بڠسا، منڬقكن اڬام دان ممڤرتاهنكن نڬارا. ايڠتله ڤسانكو اين، بيار ڤوتيه تولڠ، جاڠن ڤوتيه مات


BANDA ACEH: Pasangan gay disebat di khalayak ramai di Aceh hari ini, walaupun sebelum ini pegawai berjanji menghentikan hukuman itu selepas ia mengundang kritikan antarabangsa.


Dua lelaki berkenaan dirotan lebih 80 kali kerana mengamalkan gay, yang diharamkan menurut undang-undang Islam, ketika orang ramai memaki hamun mereka.

Mereka ialah dalam kalangan 15 orang yang disebat di luar masjid di Banda Aceh hari ini bagi pelbagai jenayah termasuk meminum dan menjual alkohol dan bercumbu di khalayak ramai.

Kira-kira 1,000 orang, termasuk pelancong dari Malaysia, merakamkan gambar dan menjerit, 'Pukul mereka lebih kuat' ketika pelaksana hukuman merotan belakang pesalah.

Pasangan tidak dikenal pasti itu ialah pasangan gay kedua dirotan di khalayak ramai tahun ini di Aceh, ketika komuniti kecil golongan lesbian, biseksual, gay dan transgender di Indonesia berhadapan diskriminasi.

Aceh adalah satu-satunya wilayah di Indonesia, negara paling ramai umat Islam di dunia, melaksanakan undang-undang Islam. - AFP

Sumber : Berita Harian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan Cerita ini klik button di bawah

No comments

Powered by Blogger.