Cara kemaskini penangguhan PTPTN melalui telefon






Cara kemaskini penangguhan PTPTN melalui telefon. Kredit MatSamsudin 
.
Settle update ptptn malam tadi. Bukak laptop, memang takbergerak langsung. Last sekali update melalui tepon je. Senang dan mudah. Terus siap update. šŸ˜‚

Sebelum tu, penangguhan ni hanya untuk mereka yang dah dimaklumkan untuk membayar balik hutang ptptn. Pelajar yang masih belajar dan belum mencapai tempoh setahun dari tarikh tamat belajar takperlu update apa apa. Yang nak buat penangguhan pastikan gaji 4k kebawah, jangan risau, dalam perjalanan kita tangguh, masih boleh bayar siapa yang nak bayar. (Update dari ptptn)

Cara cara kemaskini ptptn:

1- kalau takde no peminjam lagi, call ptptn dekat careline dia. Then mintak no peminjam. (Kalau call careline takdapat, cuba check surat atau email, dekat situ pun ada no peminjam. Kalau takde jugak, pegi utc atau pejabat ptptn terdekat) 0390561208 - careline ptptn

2- Masuk google chrome, copy link
http://www.ptptn.gov.my/akuanpendapatan/ ni pastu nanti dia akan keluar isi No Ic dengan No Peminjam tadi.

3- bahagian atas google chrome bahagian kanan ada titik 3, tekan dan tick pada Desktop Site. ( Wajib tukar desktop site ye kalau nak update/kemaskini pakai telefon )

Then, bole isi detail kita. Siap. Cepat pun cepat.šŸ˜‚

P/S: Siapa taknak buat penangguhan, takperlu update/kemaskini, abaikan saja. Update/kemaskini hanya untuk siapa yang ingin buat penangguhan. Jangan lupa update/kemaskini start 16hb - 25hb 7. Selepas tu, yillek dah.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan Cerita ini

No comments

Powered by Blogger.