Laman Utama » » Harta tersembunyi dari kapal "Titanic Timur"

Harta tersembunyi dari kapal "Titanic Timur"

كڤد اورڠ اسلام يڠ تله چوكوڤ عمور 21 تاهون، سيلا دفتر سباڬاي ڤميليه اونتوق اندا دبنركن مڠوندي ددالم ڤيليهن راي. اورڠ اسلام يڠ تيدق امبيل ڤدولي ڤوليتيك، اكن دڤيمڤين اوليه اورڠ ڤوليتيك يڠ تيدق اكن ڤدوليكن اسلام.

ماري كيت مڽوكوڠ ڤرودوق دان ڤرنياڬان مسلم كران مسلم يڠ كاي اكن ممبريكن منفعة كڤد سلوروه اومت اسلام ملالوءي زكاة، صدقه دان واقف.


Harta karun kapal berjuluk 'Titanic dari Timur' 

Pada 12 Mei 1999, Michael Hatcher, pemburu asal Australia menemukan bangkai kapal Tek Sing yang mengangkut 360 ribu porselin -- temuan terbesar tembikar berharga asal Tiongkok, dari era Dinasti Ming.

Sebelumnya, ia menyewa beberapa ahli arkeologi untuk mempelajari arkib-arkib VOC untuk menggali sejumlah maklumat penting.

Media Jerman, Spiegel menjuluki kapal itu sebagai 'Titanic of the East' atau Titanic dari Timur kerana sejarahnya yang sama-sama tragis.

 

Saat karam pada 6 Februari 1822, sebahagian besar dari 1,600 awak2 dan penumpangnya meninggal dunia. 

Jasad manusia juga ditemukan di dalam bangkai kapal. Namun, para penyelam  yang berasal dari Indonesia -tak berani mengusiknya. Mereka percaya, siapa saja yang berani mengusik para mendiang bakal disumpah. 

Kargo yang diangkat dari Tek Sing kemudian dilelong di Stuttgart, Jerman pada November 2000.Jika anda ada perniagaan dan produk Muslim yang hendak kami viralkan secara PERCUMA sila WhatsApp kami Klik Disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan di media sosial

No comments

Powered by Blogger.