Resepi daging goreng ala Thai

Kalau ada apa-apa cerita atau produk nak dikongsi ke dalam blog ini, terus je pm facebook Kriss Merah <= klik






[StarvingTime's Cooking]

RESEPI DAGING GORENG ALA2 THAI😋

BAHAN-BAHAN🍢
-DAGING
-BIJI KETUMBAR 4SUDU TEH
-BAWANG PUTIH TUMBUK 2SUDU TEH
-LADA HITAM 2SUDU TEH
-SOS TIRAM 2SUDU TEH
-GARAM STNGH SUDU TEH
-BUTTER 30GRAM (UNTUK MENUMIS)

BAHAN-BAHAN BUAT SOS🍯
-SERBUK CILI THAI 3SUDU
-GULA KABUNG (GULA SIAM) 2SUDU
-BERAS GORENG 2SUDU
-AIR LIMAU 3SUDU
-AIR ASAM JAWA 1SUDU
-KICAP SOTONG (FISH SOS) 3SUDU
-DAUN KETUMBAR ,DAUN BAWANG ,BAWANG MERAH (POTONG KECIK2 SMUA)

CARA2 BUAT🐂
1.amik semua bahan2 tadi tu campur smua dengan daging dan perap 15-20 minit
2.letak kuali atas dapur.. panaskan kuali kemudian masukkan butter dan daging yang dah diperap tadi. kacau2 bagi sebati
3.kacau bagi rata..agak2 daging dah masak.. dah bolh angkat dan hidang.
4.amik bahan2 buat sos tadi..campur smua bahan dan kacau bg rata😘 siap!!

*** sos tu nak buat cicah atau goreng sekali bersama daging tu trpulang..ikut slera hmpa😊

*** cara2 buat bolh tengok kat video bawah ni😋

selamat mencuba❤😋

(credit translate : Alwanie Ismail )

share kalau rasa resepi ni sedap dan senang buat ❤

LIKE DAN SHARE Resepi Masakan Daging
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan Cerita ini klik button di bawah

No comments

Powered by Blogger.