Laman Utama » » P Ramlee milik Siapa? Malaysia atau Singapura?

P Ramlee milik Siapa? Malaysia atau Singapura?

كڤد اورڠ اسلام يڠ تله چوكوڤ عمور 21 تاهون، سيلا دفتر سباڬاي ڤميليه اونتوق اندا دبنركن مڠوندي ددالم ڤيليهن راي. اورڠ اسلام يڠ تيدق امبيل ڤدولي ڤوليتيك، اكن دڤيمڤين اوليه اورڠ ڤوليتيك يڠ تيدق اكن ڤدوليكن اسلام.

ماري كيت مڽوكوڠ ڤرودوق دان ڤرنياڬان مسلم كران مسلم يڠ كاي اكن ممبريكن منفعة كڤد سلوروه اومت اسلام ملالوءي زكاة، صدقه دان واقف.


P.RAMLEE MILIK SIAPA?

Satu ketika dahulu sekitar tahun 1990-an pernah timbul persoalan berkaitan dengan siapa yang lebih layak mengabadikan jasa seniman agung Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Wajarkah Malaysia menobatkan P.Ramlee adalah sebagai harta warisan negara oleh kerana P.Ramlee dilahirkan di Pulau Pinang. Singapura pula pernah mengeluarkan kenyataan melalui Menteri Penerangan dan Keseniannya pada ketika itu, George Yoe, dengan berkata, "Tiada P.Ramlee tanpa Singapura", kerana merujuk sebagian besar zaman kegemilangan kerjaya seni P.Ramlee dihabiskan di Republik itu. Acheh juga tidak mahu ketinggalan dengan mengiktiraf bahawa P.Ramlee mempunyai darah keturunan dari negara yang digelar Serambi Mekah itu melalui susur galur ayahandanya.

Persoalan ini satu ketika dahulu hangat diperdebatkan sehingga salah seorang dari Sasterawan Negara, Datuk Abdullah Hussain yang juga sahabat baik P.Ramlee turut campur tangan dengan mengeluarkan kenyataan, P.Ramlee milik NUSANTARA!.

Mari kita bersama-sama membincangkan perkara ini kembali dengan penuh berhemah dan bersopan-santun berpandukan kepada hujah-hujah yang membina dan berfakta.

Artikel tulisan Adam Salleh (Jarum Emas), Harian Metro, 25 April 1998.Jika anda ada perniagaan dan produk Muslim yang hendak kami viralkan secara PERCUMA sila WhatsApp kami Klik Disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan di media sosial

No comments

Powered by Blogger.