Laman Utama » , » Kisah kuda dalam lubang, jadikan halangan pencetus kebangkitan

Kisah kuda dalam lubang, jadikan halangan pencetus kebangkitan

كڤد اورڠ اسلام يڠ تله چوكوڤ عمور 21 تاهون، سيلا دفتر سباڬاي ڤميليه اونتوق اندا دبنركن مڠوندي ددالم ڤيليهن راي. اورڠ اسلام يڠ تيدق امبيل ڤدولي ڤوليتيك، اكن دڤيمڤين اوليه اورڠ ڤوليتيك يڠ تيدق اكن ڤدوليكن اسلام.

ماري كيت مڽوكوڠ ڤرودوق دان ڤرنياڬان مسلم كران مسلم يڠ كاي اكن ممبريكن منفعة كڤد سلوروه اومت اسلام ملالوءي زكاة، صدقه دان واقف.


Seekor kuda terjatuh ke dalam lubang yang sudah kering. Karena sudah tidak mampu untuk menolong kuda tersebut, maka orang-orang di kampung memutuskan untuk menutup lubang itu. Mereka ingin mengubur kuda itu hidup-hidup supaya bangkainya tidak mengganggu dan agar kejadian serupa tidak terulang kembali.

Mereka pun bergotong royong mengangkut tanah dan memasukkannya ke dalam lubang tersebut. Lalu, apa yang terjadi? Setiap ada tanah yang mengena punggungnya, kuda itu selalu membuangnya ke bawah lalu memindahkan kakinya ke atas tanah tersebut. Semakin tinggi tanah menutupi lubang, maka semakin tinggi pula posisi kuda itu. Sehingga akhirnya ia berjaya keluar dari lubang dengan selamat.

Pesan Moral Ke 1:

Begitulah gambaran kita dalam hidup ini. Ketika perjalanan hidup melemparkan beban dan masalah pd kita, maka mengelaklah lalu berdirilah dengan kukuh di atasnya, maka suatu saat nanti semua itu akan menaikkan posisi kita ke puncak.

Pesan Moral Ke 2:

Ketika orang-orang meremehkanmu, menghinamu bahkan berusaha menjatuhkanmu... mencelakaimu... Sebenarnya adalah peluang jika kita melihat dr sudut yg berbeza dan akan memberi keuntungan kepadamu yang terus berjuang, bertahan & pantang menyerah.Jika anda ada perniagaan dan produk Muslim yang hendak kami viralkan secara PERCUMA sila WhatsApp kami Klik Disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan di media sosial

No comments

Powered by Blogger.