Sekali P Ramlee menyindir dalam Filem Musang Berjanggut

Kalau ada apa-apa cerita atau produk nak dikongsi ke dalam blog ini, terus je pm facebook Kriss Merah <= klik



. Filem Musang Berjanggut
(scene Pusapawangi dan Tok kadi)
Pusawangi: Kanda, bolehkah adinda bertanya tentang undang-undang negeri di sini?
Tok Kadi: Boleh apa salahnya. Undang-undang apa dinda?
Puspawangi: salah atau tidak jikalau seseoang lelaki masuk ke rumah seorang perempuan di kala suaminya tiada di rumah
Tok kadi: Itu salah besar salah besar.
Puspawangi: Kalau macam tu, kanda ni pun salahlah
Tok Kadi: salah jugak la. Tapi itu tak jadi apa. Sebab undang-undang dalam negeri kanda yang bikin… ITU SEMUA BOLEH PADAM…

Begitulah kritikan P Ramlee terhadap pentadbiran sesebuah negara. Undang-undang mereka tulis dan padam sesuka hati mengikut hawa nafsu mereka


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan Cerita ini klik button di bawah

No comments

Powered by Blogger.