Cerita Singh dalam filem P Ramlee

توليسله اڤ يڠ كاو ليهت، چاتتله اڤ يڠ كاو فيكيركن، بيار مريك ايت تاهو بهاوا ملايو ايت بوكن سمواڽ بوليه دڤربودوهكن. كيت اومت ملايو بڠسا يڠ بردولت، اڬام اسلام منجاديكن كيت هيدوڤ برمرواه، برجواڠله ممباڠونكن بڠسا، منڬقكن اڬام دان ممڤرتاهنكن نڬارا. ايڠتله ڤسانكو اين، بيار ڤوتيه تولڠ، جاڠن ڤوتيه مات


“Lu punya nasib lu makan. Dia punya nasib dia makan. Apa salah ke makan sama-sama”. – Seniman Bujang Lapok
Itulah bait-bait dialog salah satu babak di dalam filem Seniman Bujang Lapok arahan Allahyarham Tan Sri P.Ramlee pada tahun 1961. Tetapi tahu kah anda siapakah gerangan pelakon tambahan berbangsa Singh yang melafaskan dialog itu? Individu yang berbangsa Singh yang kita semua boleh lihat di dalam filem itu bernama Pritam Singh.
Beliau bukannya seorang pelakon, tetapi beliau bekerja sebagai pengawal dengan syarikat Shaw Brothers untuk mengawal laluan ke pintu masuk di studio Jalan Ampas. P.Ramlee telah memberi peluang kepada beliau melakonkan beberapa babak di dalam filem itu. Ternyata lakonan dan dialog beliau masih diingati oleh para penonton generasi kini apabila menonton filem ini. Seniman Bujang Lapok adalah satu-satunya filem yang dilakonkan oleh Pritam Singh. Beliau masih setia bertugas sebagai pengawal di studio itu sehingga tahun 1980-an, walaupun studio Jalan Ampas sudah menutup operasinya pada tahun 1967.
Kalau Pritam Singh hanya berlakon di dalam filem Seniman Bujang Lapok sahaja, jadi siapa pelakon berbangsa Singh yang berlakon di dalam filem Pendekar Bujang Lapok, Ali Baba Bujang Lapok, Madu Tiga dan beberapa lagi filem-filem arahan P.Ramlee. Sebenarnya di zaman kegemilangan filem Melayu era studio Jalan Ampas, ada tiga orang pelakon tambahan yang berbangsa Singh dikatakan kerap muncul sebagai watak sampingan, lebih-lebih lagi di dalam filem arahan P.Ramlee. Pelakon berbangsa Singh itu ialah Sarawan Singh dan Sarban Singh. Disini saya lampirkan imej bergambar ketiga-tiga pelakon tambahan berbangsa Singh ini serta senarai filem yang mereka lakonkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kongsikan Cerita ini klik button di bawah
Powered by Blogger.