Kerja lewat malam berisiko hidapi kanser

Sekiranya anda ada kisah atau apa sahaja yang hendak admin kongsikan ke dalam blog ini, terus WhatsApp admin di 0149678920
Kajian yang dijalankan sekumpulan pakar perubatan dari Sepanyol mendapati, kerja sehingga lewat malam boleh mendatangkan risiko penyakit kanser.

kajian yang dijalankan di Universiti Pompeu Fabra, Barcelona mendapati, peningkatan harap hormon seks testosteron dan estrogen menjadi antara punca penyakit kanser.

Menurut kajian itu, mereka yang bekerja syif malam mempunyai risiki lebih menghidap kanser payudara atau kanser prostat yang disebabkan oleh perubahan hormon.

Satu ujian yang dijalankan terhadap lebih daripada 100 orang  pekerja yang bertugas pada syiif malam telah memberikan sampel air kecing mereka dalam tempoh 24 jam selain mengukur taha[ hormon masing-masing.

 Pekerja syif malam didapati mempunyai tahap hormon seks yang lebih tinggi pada waktu yang tidak sepatutnya iaitu pada pukul 10 pagi hingga 2 petang berbanding keadaan normal iaitu pada pukul 6 pagi hingga 10 pagi.Jika anda ada perniagaan dan produk Muslim yang hendak admin viralkan sila WhatsApp kami >Klik Disini<
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila viralkan artikel di atas dengan klik button share WhatsApp, Facebook, Twitter dan lain-lainnya dibawah ini

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.